Kommentarer til SVs lisensforslag   February 25th, 2009

Snorre Valen inviterer til dugnad rundt SV sitt forslag om å tillate all deling av musikk mot en statlig lisensordning. Her er mitt svar:

Det er et stort spørsmål du stiller her, og jeg tror ikke det finnes noen enkel løsning på dette. Jeg har likevel noen kommentarer.

1. Fildelingen er internasjonal
Fildeling foregår internasjonalt og den foregår gjennom tusenvis av kanaler. Hvis jeg sender en mp3 fil til en kompis gjennom msn, så er det fildeling. Hvis jeg laster ned en fil fra en server i Ungarn, så er det fildeling. Hvis jeg tar med meg en harddisk full av mp3-filer til en kompis, så er det fildeling. Den norske stat har ikke mulighet til å kontrollere alle disse måtene å dele filer på, det er heller ikke noe det norske folk ønsker. Da vil vi få et overvåkningssamfunn som ville overskygge fantasien fra filmen 1984, og det vil vi ikke.

2. Filene som lastes ned er binære
Dersom man for diskusjonens skyld sier at man faktisk kan overvåke alle filer norske borgere laster ned, så har man likevel problemer. Den eneste måten man kan være sikker på hva som lastes ned er å åpne filene. Det finnes beskrivelser i form av tekstlig innhold, men det kan man ikke stole på. At f.eks. torrent filen heter Bjørn Eidsvågs siste album.torrent, eller at det ligger metadata i filene som sier det samme, er ikke bevis godt nok. Når det er snakk om penger som skal fordeles så må man ha ordentlige bevis. Staten må få tak i et eksemplar av hver fil, analysere den (evt lytte til den), og så registrere det.

3. Lisensproblematikk
Opphavsrettslig materiale har forskjellige lisenser. Noe blir solgt med standard copyright, mens annet blir distribuert under forskjellige varianter av creative commons. Hvordan skal dette håndteres?

4. Konklusjon

Staten har ingen mulighet til å kontrollere hvor mye som blir delt. Dette betyr at man ikke kan fordele pengene rettferdig. Det betyr igjen at dette er ikke noe rettighetsinnehaverene vil godta.

Jeg tror at dette problemet er noe staten ikke kan løse. Man kan ikke gjøre det ulovlig, folk vil likevel laste ned. Man kan ikke legge på lisens, det er ikke mulig å fordele pengene rettferdig.

Den eneste løsningen, slik jeg ser det, er at bransjen ordner opp selv. Spotify og iTunes har bevist at det er kjøpevilje i folket så lenge man blir tilbydt en løsning som er god og som er fornuftig priset.

Tags: , , ,
This entry was posted on Wednesday, February 25th, 2009 at 19:11 and is filed under Pirates. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response

July 27th, 2018 at 08:55
Ciri Ciri Sipilis Says:

After looking over a handful of the blog articles on your web site, I seriously
like your way of writing a blog. I saved as a favorite it to my bookmark webpage list and will be checking
back in the near future. Take a look at my web site as well and tell me your opinion.

Leave a Reply